1.Hét

„nem anyuci egyik testrésze, nem apuci ifjabb kiadása,

nem közjószág és nem valaki tulajdona”

Élt egyszer egy hölgy, akinek a gyermeke lesz e történet főhőse. Most két fejezeten (azaz két héten) át csak erről a hölgyről, jövendő anyukáról és párjáról fog szólni ez a könyv. Miért? Mert a kicsi utód, a magzat még nem létezik. Fogantatása kb. 14 nap múlva várható. Vagy ki tudja? A pontos időpontot ugyanis nem tudja senki, sem az orvosok, sem a szülők. Emiatt a várandósságot az utolsó ciklus első napjától számítják a dokik.

Tehát két fejezet erről a hölgyről és a párjáról… Most persze mondhatnád, nem nagy ügy. Szóljon a könyv a családról, a körülményekről, az “előéletről”. Csak hát van itt egy bibi! Azt ígértem, hogy ez a könyv segít kötődni és szeretni a magzatot. Ehhez pedig az kell, hogy az olvasó belehelyezkedhessen a magzat vagy az anya szerepébe. Vagyis a körülmények leírását épphogy el akartam kerülni. Amúgy is, ha itt és most beleszólhatna a magzat a könyvbe, azt mondaná, hogy ő köszöni szépen, de nem anyuci egyik testrésze, nem apuci ifjabb kiadása, nem közjószág és nem valaki tulajdona. Vagyis őróla, mint személyről szóljon ez a könyv, ne a többiekről. Őróla, aki egy egyedi és megismételhetetlen ember. Jaj, de várom, hogy végre ő mesélhessen erről!

Addig is beszéljünk inkább az anya testében lejátszódó eseményekről. Hogy is van ez? Mi történik ebben a két hétben? Ahhoz, hogy könyvünk főhőse – akinek nemsokára átadom a szót – létrejöjjön, a hölgy testében szükségeltetik egy érett petesejt. Van ilyen?

Nos, kérem. Petesejt rendelkezésre áll bőven. Egy-egy nő szervezetében több százezer csírasejt van. Közülük kb. 400-480 érik megtermékenyíthető petesejtté, és várja a sorát a petefészekben. Minek ennyi? Jó kérdés, hiszen ennek töredékéből lesz csak gyermek. Tulajdonképpen a test több százszorosan is túlbiztosítja magát, hogy legyen mindenképp petesejt, ami megérhet.

Melyik érik meg, és miért éppen az a sejt?

Erre a XXI. századi orvostudomány sem tudja a választ.

Rejtély.

Mindenesetre néhány petesejt nekikezdett az érésnek. Végül csak egy (vagy több, ha ikrek lennének) jut el az érés végéig. No, nem most. Az érés kb. 3 hónapot vesz igénybe. Tehát több mint két hónapja érlelődik a kiválasztott petesejt, amiről nem tudjuk, miért ő és nem a mellette csücsülő több száz társának egyike lett a nyerő. A sejt érlelődik. Amint elkészült ezzel, egyszerűen várni kezd. Sok ideje nincsen, hiszen 1-2 napig él csupán. Vár a megfelelő hímivarsejtre, hogy ez a könyv végre ténylegesen elkezdődhessen. Közben mozog is, mert a petefészekből elindul a petevezetékbe, itt lesz randija a spermiummal.

Tetszik a történet? Érdekel a folytatás? Rendeld meg könyvben!

Magzati fejlődés hétről hétre 1. hét
Cimke:                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük