Várandósság hétről hétre új nézőpontból!

40 fejezet a 40 hétről, érdekes, eseménydús és vicces események a magzatgyerek szemszögéből.

A könyv célja, hogy segítsen kapcsolódni, kötődni, szeretni, Te pedig megismerd ezt a csodát, a magzati létet odabent! 

Kismamáknak és mindenkinek!  

Olvasd el dr. Bálint Balázs 

szülész-nőgyógyász ajánlását!

A Magzatnaplóm egy olyan hiánypótló mű, amely roppant érdekes szemszögből, a magzatok oldaláról mutatja meg a méhen belüli fejlődés fontosabb történéseit. A történet olvasmányos formában ad sok-sok orvosi információt mindazoknak, akik gyermeket várnak, gyermekvállalásra készülnek, vagy éppen azoknak, akik számára meglepetésként köszöntött be a kis “jövevény”.

A könyv nem titkolt szándéka, hogy a baba fejlődésének megismerése erősítse az anya és apa természetes kötődését gyermekük felé, ezzel is segítve a szülőknek, akik élethelyzetük miatt esetleg még vívódnak a baba megtartását illetően. Az író célja, hogy a természet ajándékaként megfogant kis életre mindenki örömmel mondjon igent, hiszen a megfelelő tájékoztatás minden megalapozott döntés alapvető feltétele.  

Dr. Bálint Balázs

szülész-nőgyógyász

országos szakfelügyelő főorvos

Magzatnaplóm Hitvalló, életvédelem, abortusz előtt, terhesség, kismamáknak

Töltsd le az ingyenes változatot!

Letöltés PDF formátumban. Nyomtatáshoz A4-es formátumú változatban: 

https://hitvallo.hu/magzatnaplom_fuzetke_veglegesA4/

Rendeld meg a könyvet!

0
"1 millió sejtem keletkezik másodpercenként!"

Olvass bele a könyvbe!

3. hét  

“Anyában létezem és fejlődöm, az ő szeretete etet és éltet engem.

Bumm! Egyik pillanatról a másikra. Na jó, nem. Igazából kb. 24 órába telt, amíg Anya és Apa egy-egy sejtje egyesült. Mikor és hogyan? Amikor megalkottak engem. Most ne részletezzük a hogyant, mert a könyvemet minden korosztálynak írom, nem csak a nagyoknak. Viszont már megtermékenyülten itt létezem. VAGYOK!

Mostantól egy egyedülálló és megismételhetetlen személy vagyok,
egy komplett ember.

Ha már így alakult, arra gondoltam, írok egy naplót erről a 9 hónapról idebent. Neked, drága Anyukám, és neked kedves Olvasóm, minden magzatnak, gyereknek, felnőttnek és bárkinek, aki kézbe veszi ezt az írást!

Szóval létrejöttem. Az egyedi genetikai állományom: 23 kromoszóma anyától és ugyanennyi kromoszóma apától. Apa! Köszi az X-et! Király, hogy lány lettem!

Igen, ez az X mostantól minden sejtemben benne lesz csakúgy, mint az egész 46 kromoszómából álló DNS-em is. Azaz egészen biztosan lány leszek, jöhetnek majd a csatok, hajráfok, fülbevalók, kényelmetlen cipők, nőnapi csokik és anyák napi csokrok. No, de ne szaladjunk ennyire előre!

Mi van még a DNS-emben? Mostantól fix, hogy barna hajam lesz. Vajon mikortól engeded majd, Anya, hogy fessem? Tutira barna lesz a szemem is. Ennek örülök, mert a barna illik a barnához.

Egészen biztos, hogy kicsit hajlamos leszek a hízásra is. Jaj, ne már! Hát milyen szülők vagytok ti?! Pont ezt hagyni rám. Jó, értem én, hogy nem tehettek róla. Végül is ti is ezt kaptátok a szüleitektől. Nem baj, már itt elkezdem majd a tornát, benn a méhmindenségemben.

Szóval most egy sejt vagyok össz-vissz.
De nem akarok egysejtű maradni!
Örülök, hogy élek,
ahogy minden élő örül a létezésének. Fejlődni, növekedni akarok.
Zsupsz!
Most ketté osztódtam,
már kétsejtű vagyok.
Hé! Ez nem is olyan nehéz!
Akkor folytassuk!

Kétszer kettő négy, már négy sejt alkot engem. Ha ez így megy, ripsz-ropsz száz- és ezersejtű is lehetek. Ekkor még nem tudom, hogy 50 osztódás után már 100 milliárdnyi sejtből állok, de még mindig ugyanazzal a 46 kromoszómával, ami leírja emberi mivoltomat külsőleg és picit belsőleg is.

Hoppá, van itt valami irtó furcsa. Ki ez itt mellettem? Gyorsan kiderítem!

– Te mit osztódsz itt? Éppúgy mint én! – förmedek rá a sajátosan direkt stílusommal.

– Helló! Én egy másik gyerek vagyok. Egyidőben jöttünk létre. Szóval, jobb, ha hozzászoksz a jelenlétemhez! – feleli derűsen a másik embrió.

– Micsoda? – engem nagyon meglep ez a dolog.

– Bizony, ikrek lettünk. Te lány, én meg fiú, két külön petesejtből és hímivarsejtből. – magyarázza nekem ez az idegen, én pedig rájövök, hogy akkor ő nem is idegen, hanem a testvérem!

– Azta! Hát jó, legalább nem egyedül unatkozom majd a méhben. De ideje indulni, nem? – kérdezem tőle.

– De, gyerünk! – mondja a tesóm.

Bizony, valahogy nincs itt maradásunk. Valami hajt belülről, menni kell. Most nekiindulunk ezen a hosszú petevezetéken vagy min, el egészen a méhig. Ott vár minket a méhmindenség, ahol beágyazódunk, és pöpecül, kényelmesen elhelyezkedünk egymás mellett.

– Na, ne lökdösődj már! – szólok rá a tesókámra, hogy ne feledkezzen meg rólam.

Még csak egy hete jöttem létre, de már szedercsírának hívnak a dokik.

– De te ne merjél csírának nevezni, okés? – vetem oda, pedig nincs mitől tartanom, úgy tűnik, hogy kedves, rendes srác a testvérem.

A csírám most kettéválik. Egyik részéből épül fel a köldökzsinór. Az nagyon fontos, az az én tápkábelem, amin keresztül jön a finom ennivaló Anyától. A tesóm kap saját zsinórt, így nem kell veszekednünk majd a kaján, hogy kinek mennyi jusson belőle. De azért csak semmi diéta, Anyamindenség!

Miért hívom Anyamindenségnek az anyukám? Mert ő jelenti számomra a világmindenséget ebben a 9 hónapban. Anyában létezem és fejlődöm, az ő szeretete etet és éltet engem. (Nem nyelvtörőnek szántam, de olyasmi, ugye?)

Szóval van ez a csírám itt. Ennek a feléből készül még magzatburok is, az borítja be a világunkat, és vigyáz ránk. S végül egy méhlepény. Milyen ez a lepény?

Később majd eszem almás lepényt, áfonyás lepényt, és egyesek még a spenótos lepényre is megpróbálnak majd rábeszélni. De ez nem olyan lepény. Képzeld, telis-tele van hajszálerekkel! Ha kiterítenék, olyan szép mintázatú lenne, mint valami életfa, azt mondják. Ez a mi kis “vegyesboltunk” idebent. Ez a méhlepény lát el oxigénnel, mindenféle élelemmel, és távolítja el a keletkező salakanyagokat is. Salakanyag?

Na jó, ezt meg kell értened. 

Itt nincs se pelenka, sem angol wc.

6. Hét

„Anya, képzeld! Már most dobog a szívem, 6 hetes koromban!”

Elkezdett valami dübörögni. Először azt hittem, hogy ez a Jóképességű dobol itt mellettem, a drága tesókám. Épp rá akartam szólni! De aztán észrevettem, hogy ez igazából belőlem jön. A szívem az! Dobog a szívem! Mostantól nem is áll meg! Amíg csak élek, itt fog dobogni. Jobb, ha hozzászokom a hangjához.

– Anya, képzeld! Már most dobog a szívem, 6 hetes koromban! – kiáltok fölfelé, hogy a „főnök” is hallja.

Dib-dob, dib-dob. Ilyen szép hangja van a szívemnek. Ja, és amúgy Daninak is dobog. Igazából most, hogy így hallgatom, egész jól hangzik. Pláne, hogy passzol a ritmus: az enyém, Danié és még Anyamindenség dobogása is idehallatszik a sejteken, szerveken keresztül. Mi egy szép, nagy egységben vagyunk. Mintha mindig is itt lettem volna, mintha mindig is Anyában éltem volna. Végül is sejtszinten ez szinte igaz is.

Amikor Anya ilyen pici magzat volt, mint én (na jó, picit idősebb), 2 hónapos korában már kialakult benne az én petesejtem előalakja. Vagyis a Nagyikám hasában töltöttem 7 hónapot kvázi petesejtként! Aztán – képzeld csak – megszülettem Anyában, azaz megmaradtam benne, amikor ő született, ő vigyázott rám addig a napig (vagy éjszakáig), amikor apával együtt kifundáltak engem, és a két sejtjükből lettem én. Szóval a petesejt még nem én voltam, de egy részem. Azt mondják, hogy van sejtszintű memória, azaz emlékezés is. Izgalmas dolgok ezek! Micsoda kapocs, micsoda kaland! Majd tutira elmesélem Nagyikának is! Biztos örülni fog neki.

Most már gyorsan növök, nagyon gyorsan.

El sem hinnéd!

1 millió sejtem keletkezik másodpercenként.

Érted? Másodpercenként!

Szerintem Dani kicsit lassabb nálam, neki csak 950 ezer. Hahaha, csak viccelek, ő se kismiska, nagyon szépen gyarapszik a tesóm is. Nem tudom, meddig fogunk itt elférni. Remélem folyamatosan nő majd Anyamindenség hasa, és mindvégig komfortos lesz idebent.

Már kialakult a gerincvelőm, itt futnak az idegek, itt kötöm össze a testrészeimet az agyammal. Ez egy pöpec, hasznos dolog, azt hiszem. Örülök, hogy nem vizslatnak a dokik, de igazából ezt már meg is tudnám mutatni, a szívem, ami ilyen szépen dobog (dib-dob, dib-dob), az agyam és a gerincvelőm. Mindezek egy mákszemnyi méretben. Kicsi volnék? Mihez képest?

Mostanra már tízezerszer nagyobb vagyok, mint amikor megfogantam, létrejöttem. Nem állok le, ne félj! Percenként 100 ezer agysejtem alakul ki. Már most elmondhatom, hogy gondolkodom, tehát vagyok. Jó, mi? Vajon később is ennyit gondolkozom majd, vagy csak bambulok a tv és a telefon előtt?

Jó lenne,
ha minél többekhez eljutna ez a kiadvány?

TE is segítheted a terjesztést!

- rendeléssel
- ingyenes, rövidebb verzió letöltésével és terjesztésével
- további kiadványaink megvásárlásával
- missziós persellyel

Töltsd le az ingyenes változatot!

Nyomtatáshoz A4-es formátumú változatban: 

Magzatnaplom_fuzetke_A4

#magzat #varandossag #terhesseg #hetrolhetre #eletvedelem #abortusz #magzatelhajtas #vedekezes #termekenyseg #egeszsegvedelem #lelkiegeszseg #kotodes #kapcsolodas #szules #szuleszet #nogyogyasz #szuleszno #dula #terhesgondozas #vedono #gyermek #segitsegnyujtas #anyaotthon #krizishelyzet #kismama #kismamanaplo #terhesseginaplo #cukorterheles #afpvizsgalat #ultrahang #babanaplo #keresztelo

Aki most még VÁLSÁG, lehet később ÁLDÁS!

Magzatnaplóm magzat élet terhesség kismama terhességi teszt

Töltsd le az egyoldalas összefoglalót itt!

Magzatnaplóm Áttekintés

Színezővel:

Magzatnaplóm színező

Te is babát vársz?

Ha krízisként éled meg, ne gondold, hogy egyedül vagy hagyva ezzel. Összegyűjtöttem neked olyan szervezeteket, ahol kedves, megértő emberek várják hívásodat, hogy együtt találjatok megoldást:

– Alfa Szövetség

Telefonszámok: 30-541-0573, 30-922-6775

(bármikor hívható)

Email: kapcsolat@alfaszovetseg.hu 

Honlap: www.alfaszovetseg.hu

Terhességi teszt, titkolt terhesség, babakelengye adományozása, jogi tanácsadás, tizenéves felkészítése a szülésre, anyaotthoni elhelyezés, nyílt örökbefogadás közvetítése és végigkísérése

– Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány

Telefonszám: 20-383-4023

Email: orokbefogadas@baptistasegely.hu

Honlap: www.baptistasegely.hu

Tanácsadás, lelki-érzelmi támogatás, orvosi vizsgálatok megszervezése, anyaotthoni elhelyezés, nyílt örökbefogadás közvetítése és végigkísérése

– Bölcső Alapítvány

Telefonszám: 20-944-3566 (éjjel-nappal hívható)

Emailcím: bolcso1@gmail.com Honlap: www.bolcso.hu

Orvosi vizsgálatok megszervezése, tárgyi támogatás, várandósság idejére lakhatás biztosítása, nyílt örökbefogadás közvetítése és végigkísérése

– Együtt az Életért Egyesület

Telefonszám: 30-598-0198 (munkaidőben hívható)

Email: kapcsolat@egyuttazeletert.hu

Honlap: www.egyuttazeletert.hu

Tanácsadás, nyílt örökbefogadás

– Fészek Az Örökbefogadókért és Örökbefogadottakért Alapítvány

Telefonszám: 30-929-7062 (reggel 6-tól este 22-ig)

Email: info@feszekalapitvany.hu

Honlap: www.feszekalapitvany.hu

Jogi tanácsadás, tárgyi segítség nyújtása, nyílt örökbefogadás közvetítése és végigkísérése, mentális és pszichológiai támogatás

– Kiáltás az Életért Egyesület

Telefonszám: 70-225-2525 (Éjjel-nappal hívható)

Email: eletadokozpont@gmail.com

Honlap: www.terhessegkozpont.hu

Terhességi teszt, tanácsadás, lelki-érzelmi támogatás, orvosajánlás, tárgyi segítségnyújtás

– Várva Várt Alapítvány

Telefonszám: 30-329-7315

Email: info@varvavart.hu  Honlap: www.varvavart.hu

Tanácsadás, tárgyi segítségnyújtás, nyílt örökbefogadás, krízisgondozás, prevenció, mentor program

Fogantatás, Magzatnaplóm: hétről hétre a magzat szemszögéből
Terhességi teszt, Magzatnaplóm: hétről hétre a magzat szemszögéből
terhesség fogantatás Magzatnaplóm hitvalló Badacsonyiné Solt Éva Michna Ágnes
terhesség fogantatás Magzatnaplóm hitvalló Badacsonyiné Solt Éva Michna Ágnes
terhesség fogantatás Magzatnaplóm hitvalló Badacsonyiné Solt Éva Michna Ágnes
terhesség fogantatás Magzatnaplóm hitvalló Badacsonyiné Solt Éva Michna Ágnes
terhesség fogantatás Magzatnaplóm hitvalló Badacsonyiné Solt Éva Michna Ágnes
terhesség fogantatás Magzatnaplóm hitvalló Badacsonyiné Solt Éva Michna Ágnes
terhesség fogantatás Magzatnaplóm hitvalló Badacsonyiné Solt Éva Michna Ágnes