Jn 13, 1-15

Húsvét ünnepe előtt történt: Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor a világból vissza kell térnie az Atyához, mivel szerette övéit, akik a világban maradtak, mindvégig szerette. Vacsora közben történt, amikor az ördög már fölébresztette az áruló Júdásnak, Simon fiának szívében a gondolatot, hogy árulja el. Jézus tudta, hogy az Atya mindent a kezébe adott, s hogy Istentől jött és Istenhez tér vissza. Mégis fölkelt a vacsora mellől, levetette felsőruháját, fogott egy vászonkendőt, és maga elé kötötte. Aztán vizet öntött egy mosdótálba, majd hozzáfogott, hogy sorra megmossa, s a derekára kötött kendővel megtörölje tanítványainak a lábát. Amikor Simon Péterhez ért, az tiltakozott: „Uram, te akarod megmosni az én lábamat?!” Jézus így válaszolt: „Most még nem érted, amit teszek, de később majd megérted.” Péter tovább tiltakozott: „Az én lábamat ugyan meg nem mosod soha!” „Ha nem moslak meg – felelte Jézus –, nem lehetsz közösségben velem.” Akkor, Uram, ne csak a lábamat, hanem a fejemet és a kezemet is!” – mondta Simon Péter. De Jézus ezt felelte: „Aki megfürdött, annak csak a lábát kell megmosni, s akkor egészen tiszta lesz. Ti tiszták vagytok, de nem mindnyájan.” Tudta, hogy ki árulja el, azért mondta: „Nem vagytok mindnyájan tiszták.” Amikor megmosta lábukat, fölvette felsőruháját, újra asztalhoz ült és így szólt hozzájuk: „Tudjátok, mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok, s jól teszitek, mert az vagyok. Ha tehát én, az Úr és Mester megmostam lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Példát adtam, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg.

Igemagyarázat
gyerekeknek és fiataloknak

Jézus tudta magáról, hogy Ő Isten, de mégsem viselkedett úgy, hogy beült volna egy arany trónusba, hogy “gyertek, imádjatok!” Ehelyett nemcsak, hogy hétköznapi emberként élt, hanem még a tanítványai lábát is megmosta. Esetleg próbáljátok ki otthon, mossátok meg egymás lábát egy lavórban. Milyen érzés? Az egyik ember ül egy széken, a másik a földön kuporogva mossa az ő lábát. Alázat kell hozzá! 

Nem csak a lábmosó szempontjából érdemes kipróbálni a helyzetet, hanem a széken ülő szempontjából is. Mit teszek, ha magasabb státuszba kerülök? Hogyan bánok a nálam lejjebb levőkkel? Meglátom az Embert, az Isten-képmást a lábamat mosóban, vagy csak porszemnek nézem, aki nálam kevesebb?

Igemagyarázat
családoknak, közösségeknek

A társadalom tele van megosztottsággal. A lábmosás egy isteni jel a számunkra, hogy ne helyezkedjünk mások fölé. Ne akarjunk helyettük dönteni. Ne akarjunk helyettük okosak lenni. Ne vegyük el senki jogait. Ne uralkodjunk senkin, hanem hagyjuk meg emberi szabadságát és méltóságát a többi embernek. Ezt várja tőlünk Jézus, aki Istenként lehajolt lábat mosni. 

Kérdések

Hagyom magam gőgössé válni vagy törekszem az alázatra? Hagyom, hogy elvegyék egyes emberek jogait, szabadságát, méltóságát? Vagy segítek, lehajolok, támogatom az ellehetetlenült embereket? Át tudok helyezkedni a lábmosottból a lábmosó pozícióba? Szolidaritásból beállok én is lábat mosni? Annyi kérdés vethető fel… gondoljuk tovább! 

Uram, szabadíts meg a gőgtől, a minták ész nélküli másolásától! Szeretném a Te példádat követni, akkor is ha kényelmetlen, ha áldozatokkal jár. Amen.

Honnan idéztünk?
Örömhírünk 2. kötet

Lábmosás
Cimke:                                     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük