Mk 8,14–21

Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és a bárkában nem volt több kenyerük, csak egy. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok, óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!” Egymás között arról beszélgettek, hogy nincs kenyerük. Jézus észrevette és így szólt: „Mit tanakodtatok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek? Nem fogjátok fel? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek és nem láttok, van fületek és nem hallottok? Nem emlékeztek rá, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” „Tizenkettőt” – felelték. „S mikor a hetet a négyezernek, hány kosár lett tele a maradékkal, amit összeszedtetek?” „Hét” – mondták. Erre újra kérdezte: „Még mindig nem értitek?”

Kreatív elmélkedés: “XY, mit tanakodsz azon, hogy nincs kenyeretek?…”

Kicsiknek: Az apostolok is nehezen, lassan értették meg, amit mi már tudunk: Jézus valóságos ember és valóságos Isten. Valóságos ember, hiszen volt anyukája, sírt, örült, 30 éves koráig hétköznapi munkát végzett, mint ács. A názáreti emberek nem is vették észre róla, hogy Ő a Megváltó. Jézus Isten is. Csodákat tett és a Mennyei Atyáról tanította az embereket. Feltámadt, és megígérte, helyet készít a mennyben a követői számára.

Nagyobbaknak: A második isteni személy Jézus. Az Atya többször is kimondta ezt: “ez az én szeretett Fiam”. A zsidók éppen emiatt gondolták istenkáromlásnak Jézus szavait.

Mindnyájunknak:

Sokszor a fától nem látjuk az erdőt. Így voltak ezzel a tanítványok is, akik látták Jézus csodatetteit, megtapasztalták a kenyérszaporítás csodáját, nem is egyszer, s később mégis azon tudtak aggódni, hogy nincs elég ennivalójuk.

Jézus szavai itt nem csak a tanítványoknak szólnak, hanem nekünk is. Mi láttuk már Isten csodáit az életünkben? Megtapasztaltuk, hogy imáinkat meghallgatta, hogy kisegített minket egy-egy nagyobb bajból? Ha igen, ezeket az eseteket gyűjtsük össze, akár egy kis emlékfalat is készíthetünk, amelyre rápillantva felidézhetjük őket.

Teendő: Idézzük fel a saját életünkben megtapasztalt csodákat: találkozások, gyógyulások, megmenekülések, függőségből szabadulások…

Mondjuk el gyermekeinknek, hogy bízhatnak a Jóistenben, hiszen mi is megtapasztaltuk a segítségét, a támogatását.

Fohász: Uram, Jézus segíts, hogy ne feledkezzünk meg a csodákról, amiket átéltünk Veled. Amen. 

Részlet az Örömhírünk című könyvből (első kötet)

www.hitvallo.hu/oromhirunk

#hitvallo

hitvallo alapitvany keresztény mesekönyv csaladi könyv gyerekeknek bibliaolvasas
Napi evangélium családoknak
Cimke:                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük