Jn 8, 31-42

Jézus a benne hívő zsidókhoz fordult: „Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek, megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket.” „Ábrahám utódai vagyunk – felelték –, s nem szolgáltunk soha senkinek. Miért mondod hát, hogy szabadok lesztek?” Jézus így válaszolt: „Bizony, bizony, mondom nektek: Mindenki szolga, aki bűnt követ el. A szolga nem marad ott mindig a házban, a Fiú azonban mindvégig ott marad. Ha tehát a Fiú szabaddá tesz benneteket, akkor valóban szabadok lesztek. Tudom, hogy Ábrahám utódai vagytok. Mégis az életemre törtök, mert nem fog rajtatok a szavam. Én azt hirdetem nektek, amit Atyámnál láttam, ti azt teszitek, amit atyátoktól tanultatok.” Erre közbevágtak: „A mi atyánk Ábrahám!” Jézus így folytatta: „Ha Ábrahám fiai vagytok, azt tegyétek, amit Ábrahám tett. De ti az életemre törtök, bár az Istentől hallott igazságot hirdetem nektek. Ábrahám ezt nem tette. Azt teszitek, amit atyátok tett.” De tovább erősködtek: „Nem házasságtörésből születtünk, egy atyánk van, az Isten.” Jézus ezt válaszolta: „Ha Isten volna az atyátok, akkor szeretnétek engem. Mert az Istentől való vagyok, tőle jöttem. Hisz nem magamtól jöttem, hanem ő küldött.

Igemagyarázat gyerekeknek

Jézus valódi szabadságra hív meg minket. Nem az Isten parancsaitól való szabadságra. Hanem a bűn rabságából, az önzés fogságából. Amikor ahhoz ragaszkodom, hogy mi minden legyen az enyém, játékok, cuccok, élmények, mások ideje és figyelme, akkor nem vagyok szabad, hanem ezek rabságába kerülök. Ha meg tudok osztozni a testvére(i)mmel, a barátaimmal, ovis és osztálytársaimmal, máris nem kötöz meg a ragaszkodás.

Igemagyarázat fiataloknak

Jézus felszabadít a megfelelési kényszereink alól is. Többé nem a menő osztálytársaknak kell megfelelnem, hanem egyedül Istennek. Nem muszáj másolnom és követnem a mások által elém tett mintákat. Istenhez kell igazodnom, az Ő terve szerint használni és bontakoztatni a talentumaimat, hozni a döntéseimet, felelősséggel.

Igemagyarázat családoknak

Jézus felszabadít minket a szolgaságból, és az istengyermekség szabadságára hív. Azt mondja a zsidóknak, kövessétek Ábrahám mintáját, aki hitt, aki Isten akarata szerint cselekedett. Mit tett Ábrahám? Hátrahagyta szülőföldjét, és családjával és teljes háztartásával útnak indult az ismeretlenbe Isten szava alapján.

Kapcsolódó kérdések

Nekünk volt már ilyen helyzet az életünkben, hogy az ismeretlenbe kellett elindulnunk? Megtapasztaltuk benne Isten gondoskodását?

Ha igen, most tanúságot tehetünk erről gyerekeink számára. 

Honnan idéztünk?
Örömhírünk 2. kötet

Az igazság szabaddá tesz
Cimke:                         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük