Barion Pixel

Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága. A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel. Föllépett egy ember, az Isten küldte, s János volt a neve. Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról. (Az Ige) volt az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít. A világba jött, a világban volt, általa lett a világ, mégsem ismerte föl a világ. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Ám akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek. Azoknak, akik hisznek nevében, akik nem a vérnek vagy a testnek a vágyából s nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttjének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be. János tanúbizonyságot tett róla, amikor azt mondta: “Ez az, akiről hirdettem: Aki nyomomba lép, nagyobb nálam, mert előbb volt, mint én.” Mindannyian az ő teljességéből részesültünk, kegyelmet kegyelemre halmozva. Mert a törvényt Mózes közvetítette, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által lett osztályrészünk. Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Isten nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van.

Jn 1,1-18

Mit jelent az Ige?

Isten tetteit jelenti. Isten tevékeny, cselekszik, teremt, gondot visel. Isten tettekkel szeret minket, nem csak szavakkal.

Mit vár gyermekeitől a Mennyei Atya?

A Mennyei Atya azt akarja, hogy a szülők szeretettel neveljék fel a rájuk bízott gyermekeket és gondoskodjanak róluk. Szüleink szeretnek minket, és azon dolgoznak, hogy becsületes, jó emberré neveljenek minket. Megérdemlik a szeretetünket. Ezért szívesen engedelmeskedjünk és segítsünk nekik!

Jézus a világ világossága.

Akkor ki a sötétség? Az ördög.

Nem egy szarvas, patás, piros ruhás krampuszra kell gondolni, hanem egy láthatatlan ellenségre, aki bűnre csábít. Nekünk pedig választanunk kell nap mint nap.

A világosságot választjuk vagy a sötétséget?

Nincs középút.

Nincs olyan, hogy egy kicsi fény és egy kicsi sötét is. Jézust befogadni teljesen lehet. Miért jó ez? Egyrészt, nem kell többé félnünk a sötétben, mert Jézus fénye ott a szívünkben. Másrészt Isten gyermekei leszünk így.

Képzeld csak el, menő dolog lenne egy híres színésznek vagy egy neves politikus gyerekének lenni? Akkor biztos annyi játékod lehetne és annyit utazhatnál, nyaralhatnál, amennyit csak akarnál, nem?

Isten gyermekének lenni még milliószor jobb. A híres emberekről gyakran kiderül valami cikis dolog, és máris inkább nem szeretnénk a rokonaik lenni. Aztán a játékokat megunjuk, a nyaralás véget ér… Isten ajándékai azonban örök értékek. Mik ezek? Az öröm, a békesség, a türelem, a megértés, a szeretet.

Kimondom és tudatosítom: Istenem, Téged választalak! Isten gyermeke vagyok. Téged imádlak teljes szívemmel, teljes eszemmel, két kezemmel, két lábammal, a szemeimmel és a szájammal együtt. Amen. 

#hitvallo #napiige #evangelium #csaladikatekezis

Szívesen olvasnád a többi elmélkedést is?

Napi evangélium: Jn 1,1-18 családoknak szóló magyarázattal
Cimke:                                                 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük